• Hjem
  • Blogg
  • Hvordan unngå å bli lurt av e-post svindlerne?

Hvordan unngå å bli lurt av e-post svindlerne?

De aller fleste som har en e-postadresse mottar før eller siden en svindel e-post eller ti. For meg virker det som det går i perioder, og akkurat nå er vi inne i en periode hvor innboksen min fylles opp med mye søppel. Noe av det blir fanget opp av søppelfilteret men noen e-poster tar likevel turen innom innboksen.

Hva er en svindel e-post?

Svindel e-post, phishing, nettfisking, spam, søppelpost, lure e-post. Kjært barn har mange navn. Kort sagt kan man si at en svindel e-post er noe som forsøker å lure deg på en eller annen måte. Det er 3 hovedtyper av svindel e-post som går igjen:

  1. Få tak på ditt brukernavn og passord
  2. Få tak på dine kredittkort-opplysninger eller få deg til å overføre penger
  3. Installere virus/spionprogram på din pc

Hvordan begrense risikoen for å bli lurt?

Svindlerne blir stadig mer avanserte og det krever mer og mer kunnskap for å avsløre et svindelforsøk. Jeg regner meg selv som en med god datakunnskap, men til og med jeg har vært nære å gå i fella et par ganger.

Noen ting man kan se etter for å prøve å avsløre en svindel e-post er:

  • Språkfeil, gramatikkfeil og uvanlige ord
  • Sjekk adressen e-posten er sendt fra
  • Uvanlig innhold eller forespørsler som ikke virker naturlige
  • Store seriøse selskaper ber ALDRI om å få opplyst personopplysninger via e-post
  • Linker som ikke leder til selskapets nettside

Dette er noen av tingene man kan se etter. Men som jeg skrev så blir e-postene mer og mer avanserte og det krever med for å avsløre en falsk e-post.

Løsningen?

Den beste, enkleste og tryggeste løsningen i alle tilfeller er å ikke trykke på linkene i e-posten uansett hvem avsenderen er.

Hvis du får en e-post fra banken, mobiloperatøren, Netflix, IKEA eller noen andre som ber deg om å oppdatere kredittkort-opplysninger eller bekrefte din informasjon på noen som helst måte så IKKE trykk på linken. Åpne heller nettleseren din (Chrome, Firefox, Edge etc) og gå til den respektive nettsiden og logg deg inn der.

Hvis det virkelig er et problem med kontoen din slik det ofte står i e-postene vil du få beskjed om dette når du logger inn. Da kan du trygt oppdatere informasjonen samtidig som du vet at du er inne på den ekte nettsiden og ikke en kopi slik som svindlerne gjerne vil sende deg til.

 

Hvis du likte tipset håper jeg du kan hjelpe med å spre dette videre slik at flere kan være trygge i sin e-post hverdag.

Følg min Facebook-side for å holde deg oppdatert med lignende artikler:

Kontor, Business, Tips, Guide, Svindel, Phishing

© Nils Kenneth Fordal